Maastopyöräily – Ota laji haltuun näillä vinkeillä!

Yhteistyössä Bikester

Lumet on vihdoin sulaneet ja polut alkaa olla kuivina. On siis aika startata kesän maastopyöräilykausi! Maastopyöräilyn suosio on kasvanut hurjasti, joten päätettiin yhdessä Bikesterin kanssa kertoa teille miten jokainen voi testata tätä mahtavaa lajia ja aloittaa jopa uuden harrastuksen.

Oma maastopyörätausta juontaa juurensa 90-luvulle, kun meidän isä innostui lajista. Isä vei minut ja veljet pyöräretkille ja pyöräilykärpänen puraisi pian meitä lapsiakin. Omalla kohdalla laji jäi muiden harrastusten tieltä vuosiksi, kunnes innostus lajia kohtaan heräsi uudelleen esikoisen syntymän jälkeen. Sitä ennen kuitenkin kuljettiin koko ison porukan voimin isän ja veljen maastopyöräkisoissa kannustamassa. Pian hankin oman pyörän ja joidenkin vuosien päästä huomasin olevani itsekin kisojen starttiviivalla. Laji todella vie mennessään!

Minkäänlaiseen kisaamiseen maastopyöräilyssä ei kuitenkaan tarvitse lähteä, ellei niin halua. Maastopyöräily on lajina monipuolinen ja haastaa juuri sen verran kuin itse haluaa. Lajin suosion noustessa Suomen maastopyöräilyreitistöjä on kunnostettu ja tehty huimat määrät lisää. Metsä- sekä luontopolkuja löytyy myös ihan joka paikasta, joten asuinpaikalla ei juurikaan ole väliä, kunhan vain siirryt kaupungista luontoon.

Maastopyöräily, nainen tunturissa pyöräilemässä
Maastopyöräily, pyörä ja nuotiopaikka
Saariselkä, polkuja ja metsää

Maastopyöräily – Mitä välineitä ja varusteita tarvitaan?

Sanoisin, että maastopyöräilyyn on kaksi pakollista välinettä: maastopyörä ja kypärä. Ja mikä parasta, niin et tarvitse omaa pyörää tai kypärääkään, koska maastopyöriä varusteineen vuokrataan aivan ympäri Suomen! Voit siis helposti lähteä reissulle ja vuokrata pyörän paikan päältä. Me ollaan vuokrattu lapsille maastopyörät Lapin reissuilla ja otettu Ossin kanssa vain omat pyörät mukaan. Näin pääsee helposti koko perheelläkin poluille. Ja suosittelen ehdottomasti testaamaan myös sähköavusteisia maastopyöriä! Sähköavusteinen pyörä säästää omia voimia, jolloin voi esimerkiksi ajella pidempiä reittejä poluilla.

Kun pyörä ja kypärä on hankittu, niin suosittelen varustautumaan parilla muullakin kamppeella. Maastopyöräily katsotaan extremelajiksi eli siinä on mahdollisuus loukata itsensä ilman asianmukaisia suojavarusteita. Kypärä niistä on ehdoton ja kaikista tärkein, mutta pään lisäksi on hyvä suojata kehon muitakin osia. Yksi aina ajaessani käyttämistä suojavarusteista on ajolasit. Ne voivat olla aivan tavalliset aurinkolasit tai pilvisellä säällä kirkkaat suojalasit. Silmät on hyvä suojata muun muassa oksilta tai silmiin lentäviltä roskilta ja kiviltä. Toinen vakiosuojavaruste itsellä on ajohanskat. Muutaman kerran kun on kaatunut ilman hanskoja niin kädet haavoilla hanskojen käyttö alkaa tuntua hyvältä idealta. Erityisesti pyöräilyyn tarkoitetuissa hanskoissa on pehmusteet kämmenen puolelle, jotka lisää ajomukavuutta melkoisesti.

Pyörä, kypärä, ajolasit ja ajohanskat. Näillä saa suojattua itsensä haavereiden varalta jo tosi hyvin. Ajomukavuutta lisäämään käytän aina pyöräilyhousuja eli ”vaippahousuja”. Pyöräilyhousuissa on haarojen alueella pehmusteet, jotka kovalla penkillä istuessa on toooodella kiva lisä ;D Pyöräilyhousuja löytyy aivan alushousumallista pitkälahkeisiin housuihin, mutta ilmankin kyllä pärjää. Pitkähihainen paita on myös kiva silloin kun ajelee puiden lomassa ja kun oksat osuvat käsiin.

Lajia aloittelevilla on hyvä lähteä ensin tutuille poluille tai merkatuille/opastetuille reiteille. Mukaan kannattaa pakata ainakin pyörän pumppu ja rengasrikkoa varten mahdollisesti lisäkumi jos suuntaa kauemmas luontoon. Pumpun avulla pääsee kuitenkin jatkamaan matkaa jos renkaaseen tulee pieni reikä, vaikkei lisäkumia osaisikaan vaihtaa. On myös hyvä huomioida, että mukana on juomista ja jotain lisäenergiaa. Suklaapatukka, energiageeli tai vaikka banaani kannattaa napata mukaan. Maastopyöräily voi olla nimittäin reitistä riippuen raskaampaa touhua maantiellä polkemiseen verrattuna.

Maastopyöräily, maastopyörä ja poika
Maastopyöräily, maastopyörä ja poika. Taustalla hirsinen mökki. Saariselkä.

Meidän perheessä pojatkin ovat innostuneet maastopyöräilyssä ja heidän kanssaan ollaan tehty kivoja retkiä lähimetsissä sekä lomareissuilla. Reitit valitaan aina taidon mukaisesti ja enimmäkseen lasten kanssa ollaan nautiskeltu kivoista metsäpoluista ilman isompia nousuja ja tekniikkaa vaativia pätkiä. Kehitys on kuitenkin nopeaa ja esimerkiksi kapeiden pitkospuiden ajaminen sujuu kaikilla hienosti! Maastopyöräily kehittää kunnon lisäksi kehonhallintaa. Se on myös mindfullnesia parhaimmillaan, kun saa keskittyä ajamiseen ja luonnosta nauttimiseen.

Oletteko te kokeilleet maastopyöräilyä? Suosittelen testaamaan lajia tänä kesänä vaikkapa retken merkeissä 🙂

Maastopyöräily, maastopyörä, kultakaivos

Ja mitä varusteisiin tulee, niin Bikesterilta löydät kaiken pyöräilyyn tarvittavan aina pyörästä lähtien! Pyörien lisäksi heidän nettikaupan valikoimasta löytyy mieletön kattaus ajovaatteita ja tarvikkeita koko perheelle. Ja hei tällä hetkellä Bikesterin verkkokaupassa on käynnissä mahtavat alekampanjat, joten suosittelen ehdottomasti tsekkaamaan valikoiman!

Laitan alle muutaman suoran linkin Bikesterin valikoimaan:

Nähdään poluilla! 🙂

Kaisa-Maria

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.