Vauva 8 kk ja mitä meille kuuluu

Meidän ihana Naatti-napero on jo 8 kuukautta. Ja niin, Naatti on yksi hänen kymmenistä isoveljiensä keksimistä lempinimistään ;D Alkuun pitää taas tuttuun tapaan päivitellä, miten aika voi mennä näin nopeasti!! Esikoisen vauva-aika meni nopeasti, keskimmäisen hieman vielä nopeammin ja nyt kuopuksen kohdalla se on mennyt ylinopeutta. Mutta niin se menee kuulemma muillakin.

IMG_2602
IMG_2624

Ensimmäiseen kahdeksaan kuukauteen mahtuu hurjasti asiaa. Kasvu ja kehitys on vauhdikasta ja joka päivä pikkumies oppii jotain uutta. Tällä hetkellä hänen päivärytmi on vakiintunut ja sehän helpottaa huomattavasti arkea. Naattilainen nukkuu vielä kolmet unet päivän aikana, joista pisimmät puolen päivän tienoilla. Ruokailut tapahtuu yhtä aikaa muun perheen kanssa eli aamiainen, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala syödään koko perheen kanssa samaan aikaan. Imetysjutut jäivät kokonaan pois tuossa vajaa kuukausi sitten. Korvikemaito ja kaikenlaiset ruoat maistuvat pikkumiehelle tosi hyvin. Siitä silmämääräisen kasvun lisäksi kertoi neuvolan mittaukset. Kuopuksemme painaa tässä vaiheessa eniten meidän kolmesta pojasta 8 kuukauden iässä, mutta pituudeltaan sijoittuu kahden ensimmäisen väliin. Hyvin siis menee ja ruoka maistuu 🙂

Liikkuminen on tosi vauhdikasta ja kiire näyttää olevan kova veljiensä perään. Eteneminen tapahtuu mahtavan omaperäisellä ryöminnällä ♥ Konttausasento on kovassa harjoittelussa ja joka paikkaan hän yrittää kiivetä. Ja jos ei onnistu, niin siitä kuulee koko perhe ;D Kodin joka nurkan tutkiminen on tällä hetkellä parasta hommaa ja tietenkin kaikki kielletty kiinnostaa eniten. Takan luukut, johdot ja pistorasiat siis. Selältä mahalleen pyörähdys on onnistunut jo useamman kuukauden, mutta toiseen suuntaan hän menee oikeastaan vain vahingossa. Tukea vasten seisominen onnistuu sitten senkin edestä. Vielä ollaan kyllä käsien kanssa ottamassa koppia ukkelin takana aina kun hän seisoskelee. Ja tosiaan hän ei vielä itse nouse seisomaan vaan me autellaan ukkelia pystyyn.

IMG_2644

Pikku murusta kutsutaan myös Herra Auringoksi, Nauru-naperoksi (tai -nakiksi) tai enoni tapaan Smile Boyksi. Koska hän oikeastaan koko ajan hymyilee tai nauraa. Mitäpä sitä muuta tekemään jos kaikki on hyvin. Luonteesta löytyy kyllä myös temperamenttia ihan kunnolla. Se ollaan aika monesti todistettu kun pikkumies karjuu metelin keskeltä puheenvuoron itselleen.

Tämän ikäisen vauvan tapaan meidänkin naperoinen rakastaa rummuttaa ja paukuttaa kaikkea toisiaan vasten ja mahdollisimman kovaan ääneen. Kirjat on tosi jees.. myös maultaan. Ja tietty kaikki laulut ja laululeikit on pikkuisen mieleen. Kissasta on tullut myös kiva kaveri nyt kun pikkumies ymmärsi, ettei sitä turkkia saa repiä. Tähän asti kissa on hieman vältellyt pieniä käsiä, mutta nyt se pötköttää rennosti ukkelin leikkiessä vieressä. Onneksi meidän kisuli on lapsirakas eikä helposta hätkähdä, vaikka pienet sitä kovakouraisemmin sattuisivatkin silittään.

Ensimmäisiä sanoja saadaan vielä varmaan hetken verran odottaa. Meidän esikoinen ja keskimmäinenkin jossain määrin sanoivat tässä vaiheessa useampi sanoja, mutta Naatti on laittanut energiat liikkumiseen ja puhelee vain omalla vauvakielellään. Puhumaan onneksi ehtii paljon myöhemminkin 🙂

IMG_2607
IMG_2611

Pikkumies rakastaa olla seurassa, varsinkin muiden lasten kanssa. Omat isoveljet ja serkut naapurista on tietenkin parasta seuraa ja pikkumies ryömii isompien perässä ja osallistuu leikkeihin. Isommat ottavat pikkumiehen hienosti mukaan ja hoitavat siinä leikin lomassa. Ihanaa katseltavaa! Lego-leikit on ainoa leikki mihin pikku naperoinen ei pääse mukaan. Ja sehän tietenkin käy ukkelin hermoon. Nyt kun pinsettiote alkaa olla hallussa niin pienet Legot eksyy suuhun tuon tuostakin. Kaikki muutkin mahdolliset roskat ja pikkulelut löytyy ukkelin suusta jos niitä ei kerää pois. Onneksi meillä pojat ovat jo tottuneet keräämään pikkulelut pois lattialta.

Naatti rakastaa kylpemistä ja suihkua! Onhan se kivaa läiskyttää kovasti ja nauraa samalla ääneen. Ukkeli on myös helppo saada kikattamaan tekemällä eri ääniä ja ilmeitä. Varsinkin veljiensä höpötykset saa naperon aivan tikahtumaan nauruun ;D

Kovin sylivauva hän ei enää ole. Liikkuminen ja tutkiminen on kivempaa. Väsyneenä toki sitten meidän syliin on hyvä turvautua ja joskus jopa nukahtaa.

Sellaisia juttuja kuuluu meidän pienimmälle ♥

IMG_2665

Oma vartalo alkaa olla palautunut kokonaan. Joitain juttuja huomaa vielä olevan vaiheessa. Mm. keskivartalon lihakset on vieläkin epätasapainossa. Mutta hiljalleen nekin siitä tasoittuu. Yöunien parantuessa jaksaminenkin on tietty parantunut ja väsymys alkaa väistyä.

Neuvolassa ja lääkärin kanssa olen jutellut paljon kesän ja syksyn aikana synnytyksen jälkeisistä tapahtumista. Koska kyllä niistä on jäänyt traumoja. Ne alkoi ilmetä mm. sellaisina takaumina tapahtuneisiin juttuihin. Esimerkiksi ambulanssin ääni väläyttää mieleen omat ikävät ambulanssikyydit jne. Kaiken tapahtuneen vuoksi päälle pamahtaa ahdistuksen tunne ja se on välillä käynyt tosi kovanakin. Noiden takaumien ja ahdistuksen lisäksi kesällä tuli lievän masennuksen oireita. Tuota en edes itse tajunnut tai hoksannut ennen kuin lääkäri siitä sanoi. Onneksi rohkenin avata suuni kesällä heti kun nuo ikävät muistot alkoi tupsahdella ryminällä mieleen ja teki olon kurjaksi.

Tällä hetkellä on valoisa olo noiden asioiden suhteen. Odotan kuitenkin nyt arviota, että pääsenkö purkamaan noita asioita terapeutin kanssa. Toivottavasti pääsen ja saan nuo raskaat muistot käsiteltyä keveämmäksi kantaa. En silti voi kylliksi kiittää läheisiä ja neuvolaa/lääkäriäni. Meillä on ihan mahtava tukiverkosto, joiden varaan voidaan turvata esimerkiksi niinä hetkinä kun haluttaa jutella ja kaipaa kuuntelijaa. Ja kurjimmista kurjimmankin olon keskellä olen onnistunut ajattelemaan, että tälläkin asialla on kultareunus. Se on se, että olen oppinut itsestä hurjan paljon asioita, hyviä ja huonoja. Nyt tiedän itsestä asioita, joita haluan muuttaa ja asioita, joita haluan vaalia.

IMG_2657

Ihanat ensimmäiset 8 kuukautta siis pikkumiehen kanssa takana kaikista raskaista asioista huolimatta. Ollaan niin älyttömän kiitollisia, että saatiin kokea vielä kolmannen kerran tämä vauva-aika ja että meillä on kolme niin ihanaa ja rakasta poikaa ♥

K-M

3 thoughts on “Vauva 8 kk ja mitä meille kuuluu

  1. Päivitysilmoitus: Myrkkysumu – Toinen ikkuna

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.