Sairaalakassi

Tämän aamun neuvolalääkärikäynti oli siinä mielessä antoisa, että nyt tajuan synnytyksen olevan oikeasti maksimissaan vain muutamien viikkojen päästä. Eikä lääkäri kuulemma ihmettele lainkaan, vaikka lähtö tulisi jo tänään. Nimittäin sen verran nuo napakammat harjoitussupistukset olivat jo tehneet tehtäväänsä, että niiden oikeiden ilmaantuessa ei kannata jäädä kotiin pitkäksi aikaa. Toivon kuitenkin, että vauva pysyy vielä paikoillaan ainakin viikon tai parin ajan ja kasvaa rauhassa hieman isommaksi. Ja oikeastaan uskon enemmänkin, että hän tulee hieman lasketun ajan jälkeen.

Kuvahaun tulos haulle pregnancy memes funny

Mutta nyt alkaa olla hyvä aika aloittaa valmistautuminen ja tehdä mm. vähän listaa, mitä pakata sairaalaan mukaan kun sen aika vihdoin koittaa.

Nyt kun ollaan jo kolmatta kertaa lähdössä synnyttämään, tietää jo aika hyvin, mitä sairaalakassiin haluaa pakata.

Jos synnytys sujuu normaaliin tapaan synnytysosastolla ja -salissa, mukana siellä on kiva olla:

 • Neuvolakortti. Ainoa pakollinen mukaan otettava. 
 • Kamera!! Puhelimien kamerat ovat kyllä nykyään tosi hyviä, joten silläkin pärjää mainiosti.
 • Pientä evästä, josta saa lisäenergiaa synnytykseen. Sairaalan puolestakin saa kyllä mehua, mehukeittoa jne., mutta jos haluaa jotain tiettyä ja itselle mieluisaa niin nappaa mukaan. Ja isälle/tukihenkilölle myös tulee varmasti nälkä, joten evästä on hyvä olla molemmille! Ainakin OYSissa synnärin läheltä löytyy myös kanttiini, mistä Ossi on käynyt hakemassa purtavaa sopivan hetken tullen edellisillä kerroilla.

Kuvahaun tulos haulle pregnancy memes

Osastolla sitten on kivempi kun löytyy niitä omia tuttuja juttuja mukaan. Tälläkin kertaa pakkailen mukaan samat jutut kuin aiemmin eli:

 • Puhelimen laturi. Tämän varmistan AINA! Nimittäin koettiin tympeitä  hetkiä silloin esikoisen synnytyksen jälkeen kun jouduin ”äkkilähdöillä” sairaalaan ja puhelimesta loppui akku. Laturi oli kotona tietenkin ja meillä kaikilla kova huoli toisistamme kun emme saaneet yhteyttä. 
 • Sisäkengät. Sairaalassakin on tossuja, mutta aina ei löydy omaa kokoa. Siksi otan mukaan omat tohvelit tai jotkut sandaalit, ettei tarvitse sukkasiltaan liikkua siellä osastolla.
 • Vitamiinit. Syön raskaus- ja imetysajanvitamiinilisää, joten purnukka lähtee mukaan. Särkylääkkeet, voiteet ym. saa sieltä talon puolesta, joten niitä ei tarvitse huolehtia.
 • Imetysliivit ja -toppi tai jokin venyvä alupaita. Nimittäin ainakin OYSissa vierihoito-osastolla on käytössä sellaiset mekkomaiset kaavut ja kangas niissä on aika kovaa. Lisäksi osastolla on tosi lämmintä ja synnytyksen jälkeen hikoiluttaa toisinaan kovasti, siksi on kivempi kun voi nukkua oma toppi päällä.
 • Rennot, kiristämättömät housut.
 • Kotiinlähtövaatteet itselle. Ts. puhdas vaatekerta.
 • Hygieniavälineet. Eli hammasharja- ja tahna, kasvojen puhdistustuotteet (nimittäin vaikka siellä ei itsellä meikkiä tule käytettyä, on kiva puhdistaa kasvot omilla tuotteilla sairaalan saippuan sijaan), kosteusvoiteet, shampoo & hoitoaine & suihkusaippua, matkahiuslakka + muut hiusvälineet (kampa, pompula..), deodorantti!
 • Vauvalle tutti. Aiemmin näitä oli OYSissa tarjolla, mutta ne hävisivät sitä mukaan kun perheitä kotiutui eli nyt omat tutit mukaan jos haluaa ottaa/antaa.
 • Vauvalle myssy ja tumput käsiin.
 • Sairaalaan pyrin ottamaan mahdollisimman hajusteettomia kosmetiikkajuttuja. Mm. hiuslakka sairaalassa minulla on ehdottomasti hajusteeton ja kaikki muut tuotteet minulla taitaakin olla miedosti hajustettuja. Hajustetut tuotteet kuuluvat muihin tilaisuuksiin ja paikkoihin 🙂

 

Vauvalle ei tarvitse vaatteita kotoa ellei erikseen halua pukea pikkuistaan kotivaatteisiin jo sairaalassa. Meillä on kotoa ollut mukana ohut myssy ja pienet tumput käsiin. Ossi on myös tuonut vieraillessaan pehmolelut pikkumiehille. Sitten kotiinlähtöpäivänä Ossi on meitä hakemaan tullessa tuonut mukanaan turvakaukalon ja kotiutumisvaatteet vauvalle. Säilytystilaa sairaalassa on yhden kaapin verran/potilas eli senkin vuoksi vähempi on enempi siellä ollessa.

Noiden lisäksi mukana on edellisillä kerroilla ollut suklaata ja jotain herkkua, mutta ne on melkein aina jäänyt syömättä ihan vain puhtaan unohduksen vuoksi. Mutta enköhän jonkun lempparisuklaan pakkaa kuitenkin mukaan. Ruokaa siellä on koko ajan tarjolla. Aamiainen, lounas, päivällinen ja iltapala katetaan OYSissa päiväsaliin ja noiden lisäksi sieltä voi käydä tekemässä/hakemassa itselle välipalaa ja keittää kahvia. Juotavaa ja luumuja on myös koko ajan tarjolla (koska nehän maistuu useimmille synnyttäjille ;D).

Kuvahaun tulos haulle pregnancy memes funny

Tekemistä minulla ei ole koskaan erikseen ollut mukana. Osastolla on muiden jättämiä aikakauslehtiä läjäpäin ja niitä olen lueskellut siellä ollessa. OYSissa on myös potilaille ilmainen langaton verkko, joten puhelimen kautta olen sitten välillä surffaillut netissä. Muu aika itsellä on mennyt tietenkin aina vauvaa hoitaessa ja levätessä. Rahaa en ole siellä myöskään tarvinnut vaan Ossi on sitten pyydettäessä tuonut mukanaan jos jotain olen tarvinnut tai halunnut.

Sairaalassaolo ei tietenkään ole mitään mukavaa puuhaa, mutta kyllä tuo vierihoito-osasto taitaa olla sairaalan mukavimpia paikkoja. Siellä on aivan omanlainen tunnelma. Kaikki on jotenkin tosi rauhallista. Eikä ihme, kun miltein jokaisessa huoneessa tuhisee pieniä vastasyntyneitä tuoreiden äitien vierellä ja sylissä. Itselle tuo paikka tuntuu vielä jotenkin tosi ”luonnolliselta” ja ennen kaikkea tutulta. Olin nimittäin vuosia sitten töissä juurikin tuolla vierihoito-osastolla.

Siinäpä olisi sellainen lista, mitä mielelläni mukaani ottaisin. Jos tulee kiirelähtö, mukana tulee vain olla se neuvolakortti. Se kulkeekin koko ajan mukanani kaiken varalta. Loput jutut sinne saa kyllä myöhemminkin.

Mitä teillä on ollut mukana sairaalakassissa? Onko mitään hyviä vinkkejä sairaalakassia varten?

 

Ninnu

P.S. Jos luitte ”rivien välistä” kuvia katsellessa niin jep, pientä turhautumista ja odottelua on todellakin ilmassa ;D

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.