Musée du Louvre & Jardin des Tuileries

Lempparialueeni Pariisissa. Toki ne shoppailukadut on niiiin ihania ja niissäkin voisi pyöriä monta päivää putkeen, mutta Louvren museo kaikkinensa ja ihana Tuileries´n puisto nousee Pariisin ykköseksi mielessäni. Muistan edelleen sen viime vuoden reissun reaktioni kun ensimmäistä kertaa tuonne Louvren tiluksille astelin. Suu auki loksahtaneena tuijotin valtavaa ja niin kaunista rakennusta. Kunnes tajusin katselun kohteen olevan Louvren takaseinä. Sama efekti jatkui astellessa takaseinän portista ensimmäiselle jättimäiselle sisäpihalle ja sieltä edelleen seuraavasta portista toisella pihalle, jossa nuo lasipyramidit komeilee. Tuo paikka on on aivan valtava. Esimerkiksi tässä alla olevassa kuvassa näkyy piiieni pätkä yhtä sivua. Rakennus jatkuu vielä eteenpäin vielä tuolta nurkan takaa ja sama juttu toiseen suuntaan. Ja aukion toisella puolen on yhtä isot siivet. Muistan miettineeni silloin viime marraskuussa tuolla, että toivottavasti Ossi joskus näkee tämän paikan. Tiesin, että hänen reaktio tulee olemaan tismalleen sama kuin minun. Ja niin se olikin!

IMG_2698 (1024x683)

Entäpä ne sisätilat.. sali toisensa jälkeen täynnä uskomattomia aarteita. Tälläkin kertaa kierreltiin ne kuuluisimmat kohteet tuolta ja lisäksi meidän lemppariaikakausien nähtävyyksiä. Jos joku ei ole rivien välistä vielä lukenut, me molemmat tykätään historiasta ihan älyttömästi, joten voitte varmaan kuvitella meidän intoilun tuolla.

Seuraavalle reissulle suunniteltiin, että vuokrataan ne opaslaitteet kuulokkeineen tuonne kierrokselle. Melkein kaikki teokset, patsaat, korut jne. oli esitelty ranskankielisin tekstein, joten selväksi kävi ainoastaan vuosiluvut ja joistakin entisen omistajan tai itse tekijän nimi. Sitä seuraavaa reissua tosin saa nyt vähintään muutaman vuoden odottaa, mutta eiköhän tuo Pariisi paikkoineen pysy sen aikaa paikoillaan.

img_2951img_2964

Tässä alla kuvissa osa takaseinää, jonka jälkeen se ensimmäinen sisäpiha. Sen perään etupuolen aukio. Tuolla pyöriessä bongattiin useamman parin hääkuvaukset pyramidien vierestä. Enemmistö pareista oli taisi olla Kiinasta. He erottuivat muista pareista eritoten punaisten hääpukujensa vuoksi. Varmasti tulee ikimuistoisia otoksia noin kauniissa paikassa.

Päästiin tällä kertaa todistamaan myös ne älyttömän pitkät jonot kun jokaisen kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina Louvreeen on ilmainen sisäänpääsy. Jonottajia riitti kymmenien metrien verran. Uskoisin, että heillä meni vähintään se tunti sisäänpääsyssä. Me vierailtiin tuolla sisällä perjantaina iltapäivällä eikä tarvinnut jonottaa ollenkaan.

img_3010img_3013IMG_2694 (1024x683)img_3026img_5972img_5975img_6005

Sunnuntaina käytiin yhdestä sivuovesta sen verran sisällä, että haettiin kahvit mukaan ja palattiin tuohon aukiolle istumaan ja katselemaan auringon laskua. Olisin voinut istua tuolla tuntikausia samalla katsellen tarkemmin rakennuksen seinään kaiverrettuja ja taiteiltuja kuvioita ja patsaita. Samalla kävin mielessä läpi paikan entisiä asukkaita ja tapahtumia. img_3018

Louvren ja Concorde-aukion välissä on toinen suosikkipaikoistani. Tuileries´n puisto. Se alkaa tuon pienen riemukaaren jälkeen ja päättyy aukioon, jonka takana alkaa Champs Elysee. Alla olevassa kuvassa näkyy se isokin riemukaari Champsin toisessa päässä. Koko on valtava kun sisäistää, että tuosta kuvanottopaikalta on kaarelle matkaa parin kilometrin verran. Ellei jopa ylikin?

Puistosta on hyvä näköyhteys Eiffelille. Perjantai-iltana ihailtiinkin tornin näyttävää valoshowta tuolta puistosta käsin.

img_2953img_5999

Tuileries´n puisto taitaa olla Pariisin suosituin oleskelupaikka niin paikallisten kuin turistienkin puolesta. Enkä ihmettele ollenkaan. Niin Louvren alueella kuin tuolla puistossakin, minusta parasta on istuskella kahvikuppi kädessä, katsella ympäriinsä ja nauttia tunnelmasta. Silloin sunnuntaina puistossa oli paljon perheitä viettämässä aikaa ja pelailemassa pelejä. Osa käveleskeli istutusten välissä meneviä polkuja, toiset taas ihailivat paikalle pystytettyjä patsaita. Kuntoilijoita vilahteli siellä täällä ja osa nautti lämpimästä syyspäivästä nojatuoleissa rentoutuen. Aivan täydellistä.

Me syötiin lounasta kaksi kertaa reissun aikana tuolla puiston alueella. Sieltä löytyy muutama ulkoilma-bistro ja toisella kertaa ostettiin lounaat Ossin kanssa Concorde-aukiolle pystytetystä katukeittiöstä. Myös pari pienempää kahvikojua löytyy puiston molemmista päädyistä.

Concorde-aukiolla taitaa normaalisti olla tuo maailmanpyörä, joka noissa marraskuussa otetuissa kuvissa se onkin. Nyt se oli purettu pois, nimittäin meidän reissu sattui yhtä aikaa Pariisin muotiviikkojen kanssa ja maailmanpyörän tilalla oli valtavat teltat showroomeineen ja varmaan jonkinlaiset catwalkitkin sieltä löytyi. Koitettiin kovasti bongailla julkkiksia, mutta ei harmillisesti nähty ainoatakaan. Lehdestä luettiin ainakin Kardashianien olleen siellä (ja joutuneen ryöstön kohteeksi samaisella reissulla). Lisäksi ainakin Jessica Alba ja Rihanna oli tuolla nähty muotinäytöksissä.

Tuolla aukiolla on melko vaiherikas historia.. Karmivin niistä on paikan maine yleisenä mestauspaikkana giljotiinin ollessa kovalla käytöllä 1700-luvun lopulla. Tällä hetkellä samaiselta paikalta löytyy Egyptin  Luxorista tuotu hieroglyfein koristeltu obeliski. Nyt kun historian makuun päästiin niin obeliski on 1200-luvulta eaa. eli ikää riittää..

IMG_2758img_5938img_2978IMG_0561 (1024x768)

Valtava määrä mielenkiintoista historiaa, toinen toistaan kauniinpia rakennuksen osia ja paikkoja, jättimäinen puisto, jossa näyttää jokainen kulkija ottavan rennosti ja oikeasti nauttivan olostaan, monikielinen puheensorina ympärillä kauniina päivänä. Tuohon lisäksi hyvä seura ja maukas ruoka tai kuppi kuumaa kahvia. Kai ymmärrätte, miksi tuo paikka on minulle niin kovin mieluinen? 🙂

 

Pariisin kävijät, mikä on teidän lempparipaikka tuolla ”Valon kaupungissa”?

 

Ninnu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.